Bemutatjuk, hogy alakul ki a reggeli harmat

2018. április. 18 12:07

A harmatképződéshez a következő időjárási elemek kedvező együttállása szükséges: a tiszta égbolt, gyenge szél, magas talajnedvesség és telítettség közeli páratartalom.

A harmat akkor jelentkezik, amikor a hőmérséklet eléri a harmatpontot. Ez a talaj szintjén gyakran előfordul, két okból is: egyrészt a hosszúhullámú kibocsátás okozza a felszínen a lehűlést éjjel.  A kondenzáció miatt a hőmérséklet a harmatpontig tud hűlni. Másrészt a talaj gyakran a harmat nedvességforrása. Ahogy a meleg és nedves talaj éjszaka lehűl, kialakul a harmat.

A meleg és nedves talaj éjszakai lehűlése az oka a páralecsapódásnak tiszta éjszakákon. A tiszta égbolt lehetővé teszi a maximális hosszúhullámú kibocsátást a világűr felé. A felhős égbolt visszaveri és elnyeli a sugárzás bizonyos részét, ezzel akadályozza a lehűlés mértékét. A gyenge szél megakadályozza a feljebb levő szárazabb levegővel való bekeveredést. A harmat könnyebben alakul ki gyenge szélben, mint erősben. Különösen akkor, ha a talaj nedves, mert a nedvesség koncentráció magasabb lesz a talaj közelében, mint a felsőbb rétegekben. Ahogy a nedves levegő hűl, az fog először kondenzálódni.

A talajnedvesség rendkívül fontos a harmat termelődésében. A száraz területeken, ahol hetek óta nem volt csapadék, sokkal kisebb a valószínűsége a harmat kialakulásának. Ha a talaj kap egy kiadós esőt, több napig is eltart, mire az összes nedvesség elpárolog belőle. Ha az eső után éjjel kitisztul az ég, a következő napokban lehet számítani harmatra (különösen azokban a régiókban, ahol sok a növényzet, tiszta az ég és gyenge a szél). A harmatpont depresszió fontos, mert meghatározza, hogy a levegőnek mennyire kell lehűlni a telítettség eléréséhez. Ha nagy a különbség (több mint 14 fok), nagy lehűlés kell a harmat képződéséhez. Kis különbség esetén, ha az egyéb tényezők kedvezőek, valószínű a harmatosodás.

A harmat előrejelzése fontos, hiszen hatással van az emberekre. Reggelre vastag bevonatot képezhet az autón (ez bosszantó lehet, ha nincs garázs). Ilyenkor időbe telik, hogy letöröljük az ablakokat. A harmat a mezőgazdaságban is fontos, mivel pótolja a talajnedvességet és korlátozza a párolgást, amíg jelen van. Megnehezíti a fűnyírást. Sokkal könnyebb délután füvet nyírni, amikor a harmat már elpárolgott. A nedves fű összecsomósodik és rátapad mindenre. Ilyenkor sokkal nagyobb eséllyel koszolódik össze a cipőnk, mintha száraz fűben járnánk.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.