Bóra készülődik az Adria környékén

2017. október. 06 14:50

Hazánkban komolyabb károk nélkül átvonult az éjszaka és a délelőtt folyamán a hidegfront. Horvátországban, Olaszországban és Albániában azonban sokkal nagyobb széllel jár.

A bóra jellemzően észak-északkelet irányból fúj, a Dinári-hegységen átkelve csap le a partvidéki területekre. Olaszország északkeleti részén, a horvát és az albán tengerparton a legerősebb a jelenléte. Gyakorisága és erőssége a téli félévben jóval nagyobb, mint nyáron.

Akkor jön létre, amikor az Adria délkeleti részén ciklon alakul ki. Pontosan ilyen időjárási helyzet formálódik ezekben az órákban is. Ahogy a ciklonban a légnyomás csökken, úgy fokozódik a szél ereje a partvidéki területeken.

A legerősebb széllökések a péntekről szombatra virradó éjszaka lesznek, amelyek elérik a 100-130 km/órás sebességet. A nagy szelet előidéző mediterrán ciklon szombaton kelet felé mozdul el, így délutánra mérséklődik a vihar ereje.

Ugyanez a ciklon hozza meg az első havazást Románia, Bulgária és Horvátország hegyeibe.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.