Szombaton Erdélyben leesik az első hó

2017. október. 06 10:00

Hozzánk már éjszaka megérkezett az a hidegfront, amely kisebb esőt és komoly lehűlést hozott. Erdély magasabban fekvő területein viszont már havazásra is számítani kell.

Ezekben az órákban egy mediterrán ciklon képződik az Adriai-tenger déli része felett. A légörvény hazánk időjárására nem lesz komolyabb hatással, csak az erős északi, északnyugati szél, valamint a délkeleti országrészben megnövekvő fátyolfelhőzet jelzi, hogy a közelünkben egy ciklon tevékenykedik.

Boszniában, Bulgáriában, Romániában és Horvátország legdélebbi részén azonban komoly csapadéktevékenység kíséretében vonul át a ciklon. Az észak felől beáramló hideg levegő hatására az 1400-1600 méternél magasabban fekvő területeken szombat reggeltől az eső havazásba vált át. A Dinári-hegységben, valamint a Déli-Kárpátok magasabb hegyvonulatain akár 10-30 centiméter hó is lehullhat. Várhatóan ez a hóréteg egészen jövő hét közepéig megmarad, mert jelentősebb enyhülés a magasabb légrétegekben keddtől valószínű.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.