Délelőtt a szél, délután a zivatarok okozhatnak gondot, figyelmeztetnek

2024. április. 02 11:04

A hétfő este érkezett front fokozatosan keletre tolódik, így az ország keleti felében kell még viharos szélre számítani. Délutántól viszont a zivatarok kialakulásának esélye növekszik meg. Figyelmeztetés érvényes.

Kedden napközben az ország északkeleti felén, harmadán még nagy területen fordulhatnak elő viharos (~60-80 km/h, egy-egy helyen akár ezt meghaladó) széllökések. Délutántól fokozatosan veszít erejéből, majd estére mérséklődik a légmozgás.

Kedden délután, este az ország délnyugati felén (kb. Győr-Szeged vonaltól délnyugatra), ezen belül előbb kiemelten a Dél-Dunántúlon, majd este a Dél-Alföldön szórványosan számíthatunk zivatarok előfordulására. Zivatarok környezetében viharos kifutószél (~60-80 km/h), kis méretű jég (<2 cm átmérő), illetve intenzív csapadék valószínű, de a záporok környezetében is előfordulhat jégdara. A késő esti órákra a zivatartevékenység fokozatosan lecseng, illetve kelet felé elhagyják a cellák az országot.

Szerdán veszélyes időjárási jelenségnek kicsi az esélye, legfeljebb a Zempléni-hegység, Nyírség térségében fordulhat elő napközben időnként viharos (60-65 km/h-s) széllökés.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. elsőfokú figyelmeztetést adott ki keddre 70 km/órát meghaladó széllökés veszélye miatt Budapestre, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére.

Továbbá elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt Vas, Zala, Somogy, Veszprém, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyére.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.