Délnyugati szomszédainkhoz már pénteken megérkezik a hó

2019. január. 17 15:23

A sarkvidéki eredetű léghullámok Közép-Európa felé tartanak és egy ciklon kialakulásához vezetnek a Földközi-tenger középső része felett.

A ciklon kelet felé haladva jelentős havazást okoz Szlovéniában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában.

Szlovénia északnyugati részén, a Júliai-Alpokban 20-50 centiméter friss hó valószínű a pénteki nap folyamán, a Dinári-hegység horvátországi részén 10-20 centiméter hó várható, míg délebbre Boszniában és Montenegróban 20-40 centiméter is összejöhet. A jelentősebb hó felhalmozódására az 1000 méter feletti hegyvidéki területeken lehet számítani, míg síkvidéken nagy esőzés várható.

A lehulló friss hó mennyisége soknak tűnhet, de ez még csak az előfutára a jövő héten várható hóözönnek.

Magyarországon pénteken nagyrészt esőre számíthatunk, legfeljebb az Alpokalján, a Bakonyban és a Mecsekben jöhet létre néhány centiméteres összefüggő hóréteg.

Térképen: a szombat délig várható friss hóréteg az Adriai-tenger térségében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.