Délnyugaton komoly viharok lehetnek

2018. május. 04 12:08

Az Olaszország felett örvénylő ciklon az ország délnyugati területeire nedvesebb levegőt szállít, amely kedvező feltételeket biztosít arrafelé zivatarok kialakulásához.

Péntek délután, este a délnyugati határvidéken és északkeleten, az Északi-középhegységben alakulhat ki helyenként zivatar, viharos (60-75, északkeleten egy-egy helyen akár 75-90 km/óra körüli) széllökés kíséretében. Egy-egy zivatar környezetében akár jégeső (1-2 cm körüli átmérő) és délnyugaton intenzív csapadék (15-25 milliméter) is kialakulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat három dél-dunántúli megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton elsősorban délután, este keleten, illetve az ország déli felében alakulhatnak ki szórványosan zivatarok viharos (60-85 km/óra) szél, néhol jégeső (2 cm alatti átmérővel) és egy-egy helyen lokálisan jelentősebb mennyiségű (20-35 milliméter) csapadék kíséretében.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.