Délnyugaton tavasz, északkeleten tél van

2018. január. 26 13:03

A héten várhatóan a mai napon alakul ki a legnagyobb hőmérsékleti kontraszt az országban, már a déli órákban is közel 15 fokos különbséget tapasztalhatunk.

Hazánk fölé enyhe léghullámok áramlanak. Ebből azonban a felhős, borongós, párás északi tájakon alig érezhetünk valamit. A délnyugati országrészben élők viszont tavaszias időjárással találkozhatnak, az élénk délnyugati szélnek és a szinte zavartalan napsütésnek köszönhetően.

Somogy megyében jellemzően 12, 13 fokot mutatnak a hőmérők, amely március közepén jellemző maximum hőmérséklet. Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén viszont még 0 fokig sem melegedett fel a levegő, amely kevéssel elmarad a január végén szokásos értéktől.

kép forrása: met.hu

A következő napokban az északkeleti területeken is egyre nagyobb területen elolvad a hó, amely idáig nagyrészt konzerválta az ott megragadt hideg levegőt. Így napról napra csökken a hőmérséklet kontraszt a délnyugati és északkeleti tájak között.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.