Egy cápát is partra vettet az ausztrál ciklon

2017. március. 31 7:55

Emberemlékezet óta a legpusztítóbb vihar csapott le kedden Ausztráliára.

Az évszázad vihara pusztított a Debbie nevű hurrikánnak köszönhetően Ausztráliában. A helyzet annyira súlyos volt, hogy egy helyi tisztségviselő úgy nyilatozottm hogy rendkívüli meglepő hogy senki sem vesztette életét a heves széllökésekkel, özönvízszerű esőzéssel és áradással járó  ciklon miatt.

A mentőcsapatok több mint 100 embert menekítettek ki házak tetejéről, autókból vagy erkélyekről. Több települést továbbra sem lehet szárazföldön megközelíteni.

Csütörtök délutánig a queenslandi mentőegységekhez mintegy 2800 segélyhívás érkezett, de a hívások azóta folyamatosak .

Az áradás és a heves esőzés még az olyan nagyvárosok életét is megbénította, mint Brisbane. A délkelet-queenslandi iskolák közül több mint kétezerben tanítási szünetet rendeltek el az ítéletidő miatt.

A Debbie háborús övezethez hasonló állapotokat hagyott maga után. Romok, kicsavart fák, partravetett hajók szegélyezik az útját.

Csaknem ellep egy autót a víz. (MTI/EPA/Dave Hunt)

A queenslandi tűzoltóság által közreadott kép egy partra vetett bikacápáról. (MTI/EPA)

Egy megsemmisült tetőszerkezetű lakóépület belseje (MTI/EPA/Dan Peled)

Partra sodort hajó. (MTI/EPA/Dan Peled)

Árvízben álló utak. (MTI/EPA/Dan Peled)

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nagy lesz a hőség a hét végéig. Fronthatás addig nem várható. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás nem változik.