Egyidejűleg lesz tél és nyár hazánkban, egy hét múlva?!

2020. május. 04 13:54

Jövő héten, hétfő estére nagyon ritka és szélsőséges időjárási helyzetet prognosztizál a világ legjobb időjárás-előrejelző modellje.

Az ECMWF (Európai Középtávú Előrejelző Központ) modellje rendkívül furcsa hidegfront átvonulást jelez hazánk térségére. Hétfő estére (05.11.) szinte hihetetlen időjárási helyzet állhat elő, ha a modell előrejelzése igaznak bizonyul. Az alábbi térképen látható, hogy jövő héten hétfő este, 20 órakor a modell a Tiszántúl déli részére 31 fokot, míg Sopron környékére 4 fokot jelez előre (Ausztriában pedig már 0 fok alatti értékeket is megfigyelhetünk), az előbbi érték július végén, míg az utóbbi január végén szokásos hőmérsékleti maximum hazánkban. Természetesen kicsi a valószínűsége (egy hetes időtávra a modell hőmérséklet előrejelzésének pontossága átlagosan 75-80 %) annak, hogy ez az időjárási szituáció megvalósul, de a legmagasabb szintű matematikai és fizikai számításokat tartalmazó előrejelzés szerint ez egy reális kimenetele a jelenlegi időjárásnak egy hét múlva. Ha nem is fog bekövetkezni ez az állapot, mindenképp figyelemre méltó, hogy a klímaváltozás hatására mekkora szélsőségeket rejt már manapság magában időjárásunk. Hosszabb távon egyre gyakrabban találkozhatunk majd ehhez hasonló időjárási helyzetekkel és sajnos időnként ezek be is fognak következni, hatalmas viharokat, jégesőket okozva.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Szombatig nem kell fronthatással számolni. Az idei pollenszezon egy újabb csúcsán van túl, a pollenterhelés fokozatosan csökken. Ebben az időszakban van azonban jelen egyszerre többféle növény virágpora a levegőben, melynek következtében pollenallergia szempontjából kiemelt jelentőséggel bír. A napokban a záporok, zivatarok, illetve a lehűlés átmenetileg még tovább csökkentette a pollenterhelést. Erős lesz az UV sugárzás. Könnyen le lehet égni.

A légnyomás nem változik.