Egyre nagyobb területen figyelmeztetnek zivatarok kialakulására

2019. július. 17 11:31

Szerda estétől nyugat felől nedvesebb levegő áramlik hazánk fölé, amely egyre nagyobb területen kedvez záporok, zivatarok kialakulásának.

A szerda esti óráktól nyugaton, majd reggelig a Dunántúlon, elsősorban a nyugati felében helyenként kialakulhat zivatar. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára Vas és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok kialakulásának veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Csütörtök napközben és este a Dunántúlon több alkalommal valószínű zivatar, kelet, északkelet felé haladva a zivatarok várható száma és erőssége csökken, északkeleten, keleten a legalacsonyabb a valószínűsége villámtevékenység kialakulásának. A Dunántúlon a zivatarokat elsősorban csütörtök délután viharos (60-80 km/óra) szél, általában kis méretű jég, délnyugaton, délen lokálisan jelentős mennyiségű csapadék, esetleg felhőszakadás (20-30 milliméter) kísérheti. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes csütörtökre vonatkozóan a zivatarok, villámtevékenység kialakulásának veszélyei miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

A tegnap érkezett hidegfront ma fokozatosan feloszlik felettünk. Északkeleten még időnként megerősödik a szél. Görcsös, migrénes fejfájás kialakulhat, majd a kellemetlen tünetek elmúlnak. A következő napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan tovább emelkedik, országszerte jellemzően a nagyon magas tartományban alakul. Magas szintet érhet el többfelé a csalánfélék és a kenderfélék pollenkoncentrációja is.

A légnyomás ingadozik.