Eleanor letarolta Nyugat-Európát

2018. január. 03 17:15

Carmen után mindössze egy nappal, kedden este újabb viharciklon sújtott le Nyugat-Európára. Többek között Írországban, Angliában, Hollandiában nagy károkat okozott a szélvihar és az esőzés.

Az Eleanor névre keresztelt vihar Írországban ért partot, ahol a szél által felkorbácsolt hullámok több tengerparti kisváros utcáit is elárasztották.

A londoni Heathrow repülőtéren a hatalmas oldalszél miatt több órán keresztül nehezen mentek a leszállások:

Franciaországban kilenc ember sérült meg a kidőlt fák, lehulló épület darabok következtében. Az Eiffel-torony, valamint a város parkjainak látogathatóságát is felfüggesztették a 100 km/órát meghaladó széllökések miatt. Több, mint 200.000 ember maradt áram nélkül a leszakadó vezetékek következtében.

Hollandia tengerpartján 140 km/órát meghaladó széllökéseket okozott a vihar szerda hajnalban:

A Schipol repülőtéren 200 járatot kellett törölni.

Németországban 120 km/órás szélviharral, intenzív zivatarokkal vonult át a ciklon. Néhány óra alatt több, mint 10.000 villámot regisztráltak az ország térségében.

Svájcban és a szomszédos Ausztriában 14.000 otthon maradt áram nélkül a vihar hatására.

Eleanor hazánkba már jelentősen legyengülve érkezik, a Kisalföld térségében lehetnek viharos széllökések, másutt az esőn kívül komolyabb kísérő jelenséggel nem jár. Hajnalra el is hagyja térségünket kelet felé.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.