Életbe lépett a hőségriadó

2024. június. 19 9:00

Tovább fokozódik a hőség, szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás lépett érvénybe a tartós kánikula miatt.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet előrejelzései alapján legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére 2024. június 19-én, szerdán 0:00 órától 2024. június 22-én, szombaton 24:00 óráig a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közleménye szerint.

Harmadfokú hőségriasztás olyankor fordul elő, amikor legalább három napon keresztül a napi középhőmérséklet eléri, vagy meghaladja a 27 °C-ot. Ilyen esetben az éjszakák is különösen melegek, jellemzően már 20 fok alá sem tud hűlni a levegő, így a hajnali felfrissülés is elmarad. 

A nagy melegben fokozottan ügyeljünk egészségünkre. Igyunk sok folyadékot, védjük bőrünket a káros UV sugaraktól, s igyekezzünk a legmelegebb órákban nem a tűző napon tartózkodni. Ha tehetjük, maradjunk légkondicionált helyiségben.  

Szerdán délies áramlással az eddigieknél is melegebb levegő érkezik hazánk fölé, fokozódik a kánikula. Várhatóan pénteken tetőzik majd a forróság, de egy érintő front miatt az északi részeken már csütörtökön mérséklődhet a hőmérséklet egy-két fokkal. Ugyanakkor az ország déli részén tartósabbnak ígérkezik a hőhullám. 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.