Érkezik a csapadék, mutatjuk hol fog esni, óráról órára

2024. május. 15 20:29

Csütörtökről péntekre virradó éjjel egy hidegfront vonul át az országon, több helyen nagyobb mennyiségű csapadékot okozva. Térképen mutatjuk a front és a csapadékzóna útját.

Csütörtökön napközben még általában közepesen felhős idő valószínű az északkeleti harmadban a legtöbb napsütéssel. Csak helyenként fordulhat elő kisebb eső, zápor. Estétől azonban egy hidegfront éri el hazánkat délnyugat felől, amelynek hatására beborul az ég, és kiterjedt csapadékzóna érkezik. A szél megélénkül, főleg a Dunántúlon viharossá is fokozódik.  

A front az éjszakai órákban fokozatosan északkelet, kelet felé terjeszkedik, így pénteken napközben délnyugat felől egyre inkább szűnni fog a csapadék, illetve a keleti országrészbe szorul vissza. A front mögött szárazabb levegő érkezik, ezért a délnyugati területeken már péntek délelőttől elkezd felszakadozni a felhőzet. A Tiszántúlon azonban még estig erősen felhős maradhat az ég. 

Sokfelé várható zápor, zivatar, a zárt felhőzetből tartós eső is. Többfelé jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás, emellett heves zivatar is kialakulhat. Gyakran megélénkül, olykor megerősödik, néhol viharossá fokozódik a keleti, délkeleti, majd a délire, délnyugatira forduló szél.

Az alábbi összeállításban a legfrissebb modelleredmények alapján térképeken szemléltetjük a záporok, zivatarok várható útvonalát csütörtök este 21 órától pénteken 14 óráig.

A térkép a csapadék intenzitását jelöli. A kékes árnyalatok gyenge, a zöldes közepes, míg a sárga és piros színek erős csapadékintenzitást jeleznek.

Folyamatosan frissülő radarképeinken megtekinthetik, hogy merre hullik csapadék az országban, az aktuális információkért pedig érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat is.

Az alábbi galériát megnyitva a jobb oldalon, fent látható az előrejelzett időpont.

18 fotó megtekintése
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront. A kánikula átmenetileg mérséklődik. A parlagfű szezon kezdetét vette.
A légnyomás tovább csökken.