Érkeznek a zivatarok, hétfőn és kedden is figyelmeztetés érvényes

2020. április. 27 11:37

Nyugat felől nedvesebb levegő érkezik hazánk fölé, egyre nagyobb területen kedvezővé válnak a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához.

Hétfő délutántól egy kelet felé vonuló csapadékzónához kötődve előbb a Nyugat-Dunántúlon, majd éjfélig nagyjából a Duna vonaláig számíthatunk gyengülő és csökkenő számú zivatarokra. A zivatarokat főként hétfő délután 50-70 km/órás széllökések, nagyobb mennyiségű (15-25 milliméter) csapadék, esetleg kisebb szemű jégeső kísérhetik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a zivatarok kialakulásának veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki a Dunántúlra, Pest és Bács-Kiskun megyére, hétfőre vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Az éjszaka második felében és reggel már inkább az Alföldön, északkeleten fordulhat elő néhol villámtevékenység. Átmeneti szünet után kedd délután várhatóan a Sopron-Debrecen vonal széles sávjában alakulhat ki néhol zivatar. Öt déli és nyugati megye kivételével az egész országban figyelmeztetés érvényes kedden a zivatarok kialakulásának esélye miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.