Érkeznek a zivatarok, tíz megyében figyelmeztetés érvényes

2023. április. 02 8:44

Vasárnap elsősorban a Dunától keletre fekvő területeken válnak kedvezővé az időjárási feltételek zivatarok kialakulásához.

Vasárnap reggel a záporok mellett az Alföld keleti felén, esetleg a Dél-Dunántúlon előfordulhat egy-egy zivatar. Egy érkező hidegfront előtt a Dunától keletre kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához. Ezen belül egy észak-déli tengelyű összeáramlási zóna mentén, Heves, Jászság, Nagykunság, Csongrád-Csanád, Békés térségében valószínű nagyobb számban zivatar a délutáni, kora esti órákban. Az erősebb gócokat intenzív csapadék (10-20 milliméter), apró szemű (1 centiméternél kisebb átmérővel) jég, viharos (60-70 km/óra) szél kísérhet. Késő estére stabilizálódik a légkör. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a Dunától keletre fekvő területekre a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt vasárnap.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.