Északon a zivatarok, délen a hőség miatt adtak ki figyelmeztetést

2024. július. 08 10:24

Egy hidegfront miatt zivatarokra, felhőszakadásra lehet számítani az ország északi megyéiben, míg a déli területeken a hőségre kell odafigyelni.

Hétfőn az északnyugati, északi országrész kivételével a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot. Az Alföld déli és középső részein viszont 27 fok felett is alakulhat a 24 órás átlaghőmérséklet. Napközben elszórtan, délelőtt inkább északnyugaton, a déli, délutáni órákban nagyobb számossággal a Dunától keletre kell zivatarokra számítani. Zivatarokhoz viharos széllökés (~60-80 km/h), jégeső (~1-2 cm) és intenzív csapadékhullás (~15-25 mm) társulhat, de az Északi-középhegység környezetében akár felhőszakadás (> 25 mm) is lehet.

Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Tolna és Baranya vármegyében másodfokú, Somogy, Pest, Fejér, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn a magas középhőmérséklet miatt. A HungaroMet továbbá Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében zivatarra, míg Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében felhőszakadásra is figyelmeztet.

Kedden az Alpokalja és az Északi-középhegység, valamint az attól északra eső területeket leszámítva 25 fok felett, továbbá nagyjából a Nagykanizsa-Budapest-Debrecen vonaltól délre 27 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Holnap alapvetően már nem valószínű zivatar, de elvétve nem lehet teljesen kizárni.

Az egész országban érévnyes a figyelmeztetés magas középhőmérséklet miatt, amely Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Tolna, Baranya és Fejér vármegyében másodfokú.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront. A kánikula átmenetileg mérséklődik. A parlagfű szezon kezdetét vette.
A légnyomás tovább csökken.