Északon még nagyobb mennyiség eshet, figyelmeztetnek

2024. május. 22 11:32

Szerdán is szinte az egész országban előfordulhat zivatar, öt vármegyében pedig nagyobb mennyiségű csapadék is lezúdulhat. A zivataros napok folytatódnak.

Szerdán késő délelőttől, déltől kb. az ország északkeleti harmadában, ezen belül délután kb. Gyöngyös-Szeged szélesebb sávjában majd a Tiszántúlon, délutántól a nyugati megyékben, illetve este a déli határ közelében valószínű leginkább zivatarok előfordulása. A zivatarokat helyenként szélerősödés (55-70 km/h), a Dunától keletre néhol lokálisan jelentősebb mennyiségű (20-30 mm, az említett sávban egy-egy helyen ~ 30 mm) csapadék, illetve északkeleten egy-egy helyen akár felhőszakadás (~ 30 mm) is kísérheti. Az előttünk álló éjszaka néhol fordulhat elő zivatar valamivel nagyobb valószínűséggel a Dunántúl déli felében, illetve Tiszántúlon, északkeleten.

A HungaroMet elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt szerdára Komárom-Esztergom, Fejér és Tolna vármegye kivételével az egész országra. Felhőszakadás veszélye miatt Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében érvényes az eslőfokú figyelmeztetés. Itt intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék is hullhat.

Csütörtökön a déli, délutáni órákban a Dunántúl északkeleti megyéiben, illetve a középső területeken kisebb valószínűséggel, majd este egyre inkább a középső országrészben (is) valószínűek zivatarok. A Dunától keletre a zivatarokat helyenként felhőszakadás (> 30 mm), a Dunántúl délkeleti területein egy-egy helyen lokálisan jelentősebb mennyiségű (20-30 mm) csapadék kísérheti. A zivatarok környezetében néhol viharos (60-75 km/h) széllökés előfordulhat.

Zivatar veszélye miatt az egész országra vonatkozóan érvényes az elsőfokú figyelmeztetés csütörtökön. Felhőszakadás veszélye miatt Budapestre, illetve Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád-Csanád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar vármegyére adta ki a HungaroMet a figyelmeztetést.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Egy gyenge hidegfront érkezik, mely jelentősebb változást nem hoz. De a frontérzékenyek idegrendszere jelezheti a légtömeg cserét. Görcshajlam növekedés, fejfájás, vérnyomás emelkedés és aluszékonyság előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.