Európa szerte tombolt a hidegfront

2018. szeptember. 24 14:42

A hazánkban viharos szelet és újabb lehűlést hozó hidegfront kontinensünk nagy részén hasonló jelenségek kíséretében robogott keresztül.

Vasárnap még Franciaország északi területein okozott szélrohamokat, hatalmas fák sem bírtak a vihar erejével. Egy nap alatt átszelte a kontinenst, hétfő délután már a Balkán-félsziget középső területei felett jár.

Németországban heves zivatarok kísérték a front átvonulását. Valóságos ítéletidő tombolt többfelé az országban. A legerősebb széllökések elérték a 130 km/órás sebességet.

A front a Dinári-hegységen átkelve, az idei ősz első erős bóra jelenségét idézte elő:

Hazánkban a hajnali és reggeli órákban mérték a legerősebb széllökéseket. Síkvidéken 70-90 km/órás széllökések voltak a jellemzők, de a magasabban fekvő helyeken 100 km/óra feletti szélrohamok is előfordultak. A legnagyobb szelet a Bakony csúcsán, Kab-hegyen regisztrálták 114 km/órával. A fővárosban, János-hegyen 101 km/órás szél tombolt a kora reggeli órákban.

térkép forrása: met.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.