Évszaknyi hőmérséklet különbséget okoz a ködtakaró

2018. november. 07 13:39

A déli órákra nagy hőmérsékleti kontraszt alakult ki hazánk napos és ködös tájai között. Hasonló időjárási körülmények várhatók a következő napokban is.

Az alábbi nagy-felbontású műholdképen szépen kirajzolódnak hazánk ködös, felhős tájai (Nyírség, Hortobágy), az ország nagyobbik részén viszont ragyogó napsütést tapasztalhatunk, csupán kevés fátyolfelhő van az égen.

Kép forrása: NASA/MODIS

A hőmérséklet ennek megfelelően a ködös, borongós tájakon mindössze 7 és 11 fok között alakul, míg a napos vidékeken 15, 19 fokot mutatnak a hőmérők. Az előbbi értékek november végén, december elején jellemzők, míg az utóbbiak október elején szokásosak hazánkban.

Térkép forrása: met.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.