Évszakokat átívelő hőmérsékleti kontraszt alakult ki hazánkban

2022. július. 30 13:34

Az átvonuló hidegfront hatására a Dunántúlon és északon már felfrissült a levegő, ugyanakkor az Alföld nagyobbik részén még tombol a hőség.

A szombat hajnali órákban nyugat felől egy hidegfront érte el hazánkat. A front hatására már többfelé alakult ki eső, zápor, zivatar. A Dunántúlon és az Északi-középhegységben a hőmérséklet jelentősen visszaesett, mindössze 19-23 fokot mutatnak a hőmérők. Míg a front  előtt az Alföld nagy részén még 24-29, a Tiszántúlon pedig 30-35 fokot mérnek. Ez a 16 fokos hőmérsékleti kontraszt olyan, mintha az ország keleti és nyugati felében nem is ugyanaz az évszak lenne. A késő esti órákra a front az egész országban meghozza a felfrissülést, ezzel megszűnik a rendkívüli hőmérsékleti kontraszt.

Térkép forrása: met.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.