Ez a melegrekordok hétvégéje volt

2018. január. 08 9:06

Az elmúlt hétvégén kivételes időjárási körülményeket tapasztalhattunk hazánkban, hiszen a naptárban még csak január elejét írunk, de a hőmérséklet már a március kellemesebb napjait idézte.

A Földközi-tenger térségéből áramló rendkívül enyhe léghullámok épp a mostani hétvégén érkeztek legintenzívebben hazánkba, amelyhez az ország nagyobbik felén még több órás napsütés is társult. Így a tartósan ködös tájakat leszámítva, hamisítatlan tavaszi időben volt részünk. Szombaton reggel kezdődött a rekord döntések sorozata, majd délután újabb született.

Vasárnap ugyan nagyobb területet foglalt el a köd és a felhőzet hazánkban, de a továbbra is derült területeken újabb rekordok születtek.

Vasárnapra virradó éjszaka Dunaújvárosban csak 10,2 fokig hűlt le a levegő. Ezen a napon eddig a legenyhébb hőmérsékletet Pápán mérték 1994-ben, ekkor 9,9 fokot regisztráltak.

Vasárnap délután még a szombatinál is melegebbnek kellett lennie, hiszen a rekord közel egy fokkal volt magasabb az egy nappali korábbinál, 2001-ben Kiskunmajsán mérték a legmelegebbet, 17,6 fokot. Az extrém enyhe időnek ezt az akadály is sikerült leküzdenie, hiszen Mohácson egy tized fokkal meghaladta a korábbi értéket a hőmérséklet, így a maximum napi országos rekordja is megdőlt. Mohácson 17,7 fokot regisztráltak, az OMSZ hálózatában.

kép forrása: met.hu

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.