Ezért érdemes jeges folyókban úszkálni

2019. február. 24 14:41

A bátor úszók esküsznek rá, hogy nemcsak a megfázást kerülik el, hanem a cellulitist (narancsbőr) is, valamint euforikus élményben van részük.

A jeges úszás egyik legnépszerűbb képviselője, Victoria Tsuranova Instagramján osztja meg fotóit és videóit, ahogy egy jégen vágott lyukon keresztül a hideg vízbe merül. Néhány csapást úszik és mosolyog a fotósra, aki pillanatfelvételt készít 103.000 követőjének. Tsuranova, egy fitnesz blogger, az új generáció egyike, akik a téli időszakban, fagyott folyókba és tavakba merülnek.

Az úszás után a bőröm lágyabb, mint a baba bőre, nem is tudom leírni, ”mondta Tsuranova. „És a fő cél az érzelmek! Úgy érzem, adrenalin és a boldogság rohanják meg a testem! – tette hozzá. Tsuranova azt is elmondta, hogy nem emlékszik az utolsó alkalomra, amikor beteg lett volna.

Míg Oroszországban a jeges úszás idősebb férfiakkal van társítva, Tsuranova és a moszkvai klub többi tagja divatos új képet ad a sportról.

“A sportos életmód most a trendi” – mondta Nikolai, a Moszkvai Fővárosi Rozmár egyesület tagja. Éppen a Moszkva folyó partján levő L-alakú lékbe merül, ahol a levegő hőmérséklete mínusz 2 Celsius fok. „Van egyfajta új hullám, ami most jön; a következő generáció az idősebb generáció után, akik lefektették a jeges úszás alapjait – mondta Nikolai az AFP-nek.

A Fitness bloggerek, mint Tsuranova, rávilágítanak a lehetséges pozitív egészségügyi hatásokra, különösen a gyakorlatnak a hangulatra gyakorolt hatására.

– Csak a szélsőségekre törekszem, tesztelve magam. Minden alkalommal megijedek – mondta Tsuranova az AFP-nek, hogy úszás után egy kicsit reszket bundás kabátjában. Tsuranova még nem tapasztalt rosszulétet, de figyelmeztet arra, hogy óvatosnak kell lenni, mielőtt belemerülünk a fagyos vízbe.

– Ez egy kicsit veszélyes, mert soha nem lehet tudni a szervezet reakcióját. Tsuranova azt mondta, hogy otthon kezdhető az edzés egy hideg zuhannyal, hogy jobban megismerjük a szervezet hidegre adott reakcióját. Mielőtt hideg vízbe ugornánk, nem szabad dohányozni, alkoholt fogyasztani az előző nap vagy aznap, vagy kávét inni, Tsuranova figyelmeztetett. Ezek a tevékenységek többek között károsak a szívre, mondta, így veszélyes lehet a fagyos vízbe merülés. Azoknak, akik szívbetegséggel vagy más betegséggel küzdenek, konzultáljanak orvossal, mielőtt megpróbálnák a jeges mártózást.

Az Orosz Jeges Úszás Szövetsége, amely a szibériai Tiumen városában található, az előnyök közé sorolja az egészséget és a szép bőrt. Ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy a gyenge szívvel vagy a légzési problémákkal küzdőknek nem szabad próbálkozniuk. “Amikor bemész a nagyon hideg vízbe, a stresszhormon termelés növekszik és emelkedik a vérnyomás” – mondta Dr. Philip Green, a New York-Presbyterian Kórház kardiológusa. Ezek a stresszválaszok általában nem jelentenek nagy fenyegetést azok számára, akik jó egészségben vannak. Azonban azoknál, akiknél diagnosztizált szívbetegség van jelen, ezek a fagyasztó merülések veszélyesek és kardiovaszkuláris problémákhoz vezethetnek, magyarázta Green.

Még a jó egészségi állapotú emberek számára is komoly kockázatot jelent a hideg vízbe merülés. Lehetséges, hogy a hideg víz sokkolja a testet, amely a szervezet közvetlen reakciója a hideg vízbe ugrás után. Elakadhat a lélegzete, ami végzetes lehet, mondta Robert Coker biológia professzor.

Egy másik nagy kockázat a hipotermia, amely a hideg vízben akár 15 perc elteltével kialakulhat. A jeges úszás versenyek gyakran időkorlátosak, hogy védekezzenek hipotermia ellen.

A Nemzetközi Jeges Úszás Szövetség (IISA), egy dél-afrikai székhelyű szervezet, amely 2009-ben alakult meg a jeges vízben való úszás formalizálására, magában foglalja az orvosi értékelésekre vonatkozó szabályokat, amelyek biztosítják, hogy az úszók jó állapotban legyenek jeges körülmények között.

„Az IISA egy átgondolt szabályrendszert hozott létre annak érdekében, hogy lehetővé tegye a maximális biztonsági intézkedéseket ebben a szélsőséges sportban, és szabályozza a versenyt a távolság, az idő, a feltételek és a biztonság szempontjából” – mondta a szervezet alapítója, Ram Barkai.

Más országokban, például Skandináviában és Kínában is élnek a jég úszás hagyományai. Különösen népszerű Oroszországban, ahol az AFP News szerint a hidegvízi úszás hatékony módszert jelent az emberek edzésére.

Létezik egy spirituális elem is a gyakorlatban; ortodox hívők milliói Oroszországban a hagyományos vízkereszti ünnepséghez kapcsolódóan, jeges medencékbe merülnek.

Az Egyesült Államokban a sarki csobbanások viszonylag gyakoriak. 1903-ban a Coney Island Polar Bear Club az első amerikai óceáni jeges szakosztály volt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.