Felfedezhették a nyolcadik kontinenst

2017. február. 20 8:48

Új-zélandi tudósok szerint Zélandia lehet a nyolcadik kontinens. Szinte még teljesen a Csendes-óceán mélyén fekszik, viszont egy sor feltételnek megfelel, ami kontinenssé teheti.

Új kontinens, Zélandia születéséről beszélnek geológusok egy most megjelent tanulmányban.  Elméletüket arra alapozzák, hogy ha lassan is, de emelkedik az Új-Zélandhoz tartozó szigetek közös kontinentális talapzata. Azt már régóta ábrázolják a tenger mélységét feltüntető atlaszok, hogy Új-Zéland és Ausztrália kontinentális talapzata nem közös.

Zélandia déli része

A kontinens fogalmához általában a szárazföld kötődik, a tanulmány szerzői azonban más tudományos szempontok szerint sorolják közéjük Zélandiát. Ilyenek a környező területekhez képest magasabb fekvés, jellegzetes geológia, jól meghatározott terület és a vastagabb földkéreg, mint amilyen rendszerint az óceán fenekén van.

A tanulmány vezető szerzője, Nick Mortimer új-zélandi geológus elmondta: a tudósok már több mint két évtizede gyűjtik az adatokat ahhoz, hogy Zélandia kontinens lehessen.

“Zélandia kontinenssé nyilvánításának tudományos értéke sokkal nagyobb annál, mint hogy egy újabb névvel bővülne a kontinensek listája. Egy tenger mélyén fekvő, mégis töredezetlen kontinens hasznos a kontinentális kéreg kohéziójának és szakadásának feltárásában” – fogalmazott.

A BBC megjegyezte, jelenleg nincs olyan tudományos testület, amely a kontinensek hivatalos elismerésére hivatott, ezért ezt majd az idő dönti el a jövő kutatásai nyomán.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.