Felhőművészet személyesen az időjárástól: képválogatás a keddi zivatarokról

2022. május. 18 12:09

Hidegfront lopta el előlünk a napsütést kedden, szép számmal alakultak ki zivatarok, néhol felhőszakadás, jégeső is volt.

Hidegfront vonult át hazánkon kedden, borongós, esős napot tudhatunk magunk mögött, szép számmal alakultak ki zivatarok is. Néhol jégeső, felhőszakadás, viharos széllökések kísérték az intenzívebb gócokat. Kiadósabb eső lokális jelleggel érkezett, a legtöbb csapadék ezúttal a délnyugati határ környékén esett.

A hidegfront mögött észak felől hideg levegő áramlik hazánk területére, melynek köszönhetően szerdán több fokkal visszaesik a hőmérséklet. Átmeneti azonban a lehűlés, csütörtöktől ismét melegedés veszi kezdetét.

Az alábbi összeállításban az olvasók legszebb zivatar-képei közül válogattunk.

Fénykép: Időkép, Kaposvár

Fénykép: Takács Ákos, Nagyrada / Időkép

Fénykép: Vajda Kinga, Bogád / Időkép

Fénykép: Gyula Józsefné Szőke, Kastélyosdombó / Időinfó-Metkép

Fénykép: Csapó Réka, Mosonmagyaróvár / Időinfó-Metkép

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

A szombati front hoz vasárnapra pár fokos lehűlést. Nagy lesz a hőség a hét végéig. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása nagyon fontos ebben a melegben. Ebben az átmeneti időszakban a pázsitfűfélék virágpora jelenti a legnagyobb terhelést – koncentrációjuk jellemzően a közepes tartományban alakulhat. A csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a hársé és a kevésbé jelentős allergének közé tartozó szelídgesztenyéé országosan közepes. Érdemes naptejet használni, mert könnyen le lehet égni az erős UV sugárzás miatt.

A légnyomás csökken.