Felhőszakadás veszélyére figyelmeztetnek

2018. május. 28 10:51

Az elmúlt napokhoz hasonlóan a délutáni, esti órákban magasra nőnek a gomolyfelhők és zivatarok kialakulására is számítani kell, helyenként felhőszakadás kíséretében.

Hétfőn a nap második felében szórványosan alakulnak majd ki zivatarok leginkább a Nyugat-Dunántúlon és az Alföldön, melyek az éjszaka első felében lassan megszűnnek, feloszlanak. Zivatarok környezetében nagy mennyiségű csapadék (15-25 milliméter), erős vagy viharos szél és kisméretű jég fordulhat elő. Emellett néhol felhőszakadás (akár 30 milliméter csapadék) is lehet. Kis valószínűséggel egy-egy intenzívebb zivatarhoz 70 km/óra fölötti széllökés, valamint a mai nap folyamán főként keleten esetleg 2 centiméter körüli jég társulhat. Az OMSZ két északkeleti megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várható intenzív csapadéktevékenység miatt.

Kedden a déli óráktól főként a Dunántúlon és a középső országrészben ismét számíthatunk elszórtan zivatarokra. Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre kilenc nyugati és északi megyére figyelmeztetést adott ki a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.