Felhőszakadásra és zivatarok veszélyére figyelmeztetnek

2020. augusztus. 10 10:57

Anticiklon alakítja időjárásunkat, a magasban azonban hideg levegő beáramlása zajlik, mely labilizálja a légkört. Zivatarok fejlődhetnek, melyekhez helyenként rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék társulhat.

A napi középhőmérséklet hétfőn még több helyen, kedden inkább már csak délen, illetve városi környezetben haladja meg a 25 fokot. Hétfőn elszórtan várhatók zivatarok, nagyobb számban a Dunántúlon (kiemelten a Dunántúli-középhegységben), az Északi-középhegység nyugati részén, illetve a Duna vonala körül, míg az Alföldön inkább csak egy-egy helyen valószínű zivatar. A lassan áthelyeződő zivatarokat elsősorban felhőszakadás (20-30 milliméter feletti csapadék), egy-egy helyen 60-70 km/órát meghaladó szél és jégeső (hozzávetőleg 1 centiméter átmérő) kísérheti. Éjszaka átmenetileg stabilizálódhat a légkör, de hajnaltól a középső-északi országrészben (Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest) ismét jobb eséllyel számíthatunk zivatarok kialakulására.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt hétfőn két keleti megye kivételével a teljes országra. Felhőszakadás miatt hét megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés, míg hőségre tizenegy megyében figyelmeztetnek.

Kedden a Dunántúlon, illetve Duna vonalához közelebb eső alföldi, Észak-magyarországi tájakon szórványosan (a maihoz képest nagyobb számban) várható zivatar. A zivatarokhoz helyenként felhőszakadás (20-50 millimétert elérő csapadékkal), viharos (60-80 km/órás) szél és jégeső társul.

Felhőszakadásra és zivatarok veszélyére figyelmeztetnek a Dunántúlon, valamint a fővárosban és Pest, illetve Bács-Kiskun megyében kedden. Hőség miatt a középső országrészben érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás