Felhőszakadásra és zivatarokra figyelmeztetnek az ország nagy részén

2023. június. 05 11:38

A hétfő délutáni, esti órákban egyre több helyen alakulnak ki zivatarok, amelyek várhatón a keddi nap folyamán ismétlődő jelleggel fordulnak elő az ország nagy részén.

Hétfőn napközben kisebb a zivatarok kialakulási esélye, inkább csak kevés helyen fordulhatnak elő, kora estétől viszont dél, délnyugat felől egyre nagyobb számban számíthatunk kialakulásukra. A legerősebb cellákat intenzív csapadékhullás (rövid idő alatt 15-30 milliméter, lokálisan ettől több is eshet), kis méretű jég és szélerősödés kísérheti. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a Dunántúlra, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés megyére a hétfői napra vonatkozóan a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás kialakulása miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden többfelé, több alkalommal képződhetnek zivatarok, amelyeket elsősorban felhőszakadás kísérhet (15-30 milliméter, helyenként több is lezúdulhat), de kis méretű jég és szélerősödés is előfordulhat környezetükben. Kedden az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás a Dunántúlon, Pest és Bács-Kiskun megyében fordulhat elő nagyobb eséllyel, emiatt a felsorolt területeken elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás