Felhőszakadásra és zivatarra figyelmeztetnek hét megyében

2023. július. 03 10:17

Hétfő délután, nyugat felől nedvesebb levegő áramlik térségünk fölé. Ennek köszönhetően egyre több helyen kedvezővé válnak a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához.

Hétfőn késő délutántól a Dunántúl nyugati és középső részén (leginkább az Alpokalján és a Balaton tágabb környezetében) egyre nagyobb területen várható zápor, zivatar. Az intenzívebb cellákat elsősorban felhőszakadás (akár 30-40 milliméter) kísérheti, de kisebb eséllyel jégeső (apróbb szemű), illetve szélerősödés (45-50 km/órát meghaladó széllökéssel) is előfordulhat környezetükben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér és Somogy megyére vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A zivatartevékenység keddre virradó éjszaka az ország középső, keleti részére is átterjed, a délelőtt, kora délután folyamán is számítani lehet még beágyazott zivatarokra. Délután a zivatarok számossága északnyugat felől várhatóan csökken, de szórványosan még ezt követően is előfordulhat egy-egy cella a hétfőihez hasonló kísérőjelenséggel. Kedden az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás