Felhőszakadásra, zivatarokra figyelmeztetnek az egész országban

2024. június. 27 10:19

Az egész országban előfordulhat még csütörtökön felhőszakadással járó zápor, zivatar. A csapadékra több hullámban kell számítani.

Csütörtökön napközben nagy területen lehetnek alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához, összességben többfelé, több hullámban várható előfordulásuk. A zivatarok környezetében elsősorban felhőszakadás (>25-25 m), viharos (60-70 km/h) széllökés és jégeső (~1-2 cm) társulhat. Intenzívebb cellák főként a Duna vonalától keletebbre fordulhatnak elő, amelyeket felhőszakadás (>50 mm), viharos (70-90 km/h) széllökés, illetve jégeső (1-3 cm) is kísérhet. Késő estére nyugat felől várhatóan csökken a zivatarok számossága, de teljesen éjjel sem nyugszik meg a légkör.

Az egész ország területén elsőfokú veszélyjelzés van érvényben a zivatarok veszélyes kísérőkelenségei miatt, míg felhőszakadás veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Vas, Zala, Somogy és Veszprém vármegyében elsőfokú, Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében másodfokú figyelmeztetés érvényes.

Pénteken a zivatartevékenység súlypontja már jellemzően a Dunától keletre eső területekre helyeződik, azonban néhány cella a Dunántúlon is előfordulhat. A zivatarokat – főként keleten – felhőszakadás (>25-35 mm, néhol akár >50 mm), viharos (60-80 km/h) széllökés, illetve jégeső (~1-2 cm) is kísérheti.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok miatt az egész országban, de felhőszakadás miatt már csak a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon. Még másodfokú a figyelmeztetés felhőszakadás miatt Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás