Felhőszakadást hozhatnak a zivatarok

2018. május. 22 10:56

Kedden és szerdán is kedvezőek lesznek a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához. Helyenként felhőszakadás, jégeső is kíséri átvonulásukat.

Kedden szórványosan alakulhatnak ki zivatarok, amelyekre elsősorban a középső országrészben, a Dunántúlon és az Északi-középhegység tágabb környezetében számíthatunk. Környezetükben főként felhőszakadás (kis területen akár 30-35 millimétert meghaladó csapadékmennyiség), viharos széllökés, kisebb eséllyel egy-egy helyen nagyobb szemű (1-2 centiméter körüli átmérővel) jég fordulhat elő. Az OMSZ Békés és Csongrád megye kivételével elsőfokú figyelmeztetést adott ki az országra felhőszakadás veszélye miatt.

Éjszaka a középső országrészben fordulhat elő zivatar. Szerdán szórványosan, nagyobb számban az ország délnyugati felében valószínűbb zivatarok kialakulása, felhőszakadás (lokálisan több, mint 30 milliméter, a délnyugati országrészben, akár 40 milliméter hullhat helyenként), viharos szél és egy-egy helyen jégeső kíséretében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.