Felvételen az Antarktiszról leszakadó, Málta méretű jégtömeg

2020. február. 18 22:52

Drámai folyamatok zajlanak, a műholdaknak köszönhetően immár a szemünk előtt. Az 1990-es évektől kezdődően a Pine Island-gleccser jege napi 10 métert mozog.

Málta méretű, 300 négyzetkilométer területű jégtömeg szakadt le a nyugat-antarktiszi Pine Island-gleccserről az elmúlt napokban. Az ESA (European Space Agency) felvételei alapján a leszakadt rész több darabra tört. Mindez egy újabb bizonyíték az Antarktiszon végbemenő, gyorsuló változásokra. Többször találkozhattunk a térségben lezajló folyamatok hírével az utóbbi időben: február 6-án 18,3 fokkal új hőmérsékleti rekord született az argentin Esperanza kutatóállomás mérései alapján az Antarktiszi-félsziget északi csúcsán, illetve a Seymour-szigeten a közlések szerint 20,75 fokot mértek a kutatók (mely adat még ellenőrzés alatt).

Forrás: World Meteorological Organization / European Space Agency (ESA)

A Copernicus Sentinel műholdjának köszönhetően mi is a saját szemünkkel láthatjuk a drámai változásokat:

Forrás: YouTube / European Space Agency (ESA)

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Továbbra is a változékony időjárás borzolja a idegeinket. Most épp egy hidegfront gyakorol hatást a szervezetre. Sokféle tünetet előfordulhat. Fejfájás, koncentrációs problémák, reakcióidő növekedés előfordulhat. Vérnyomás problémák is felléphetnek.A viharossá fokozódó szél csökkenti a hőérzetet az északi országrészben.

A légnyomás csökken, majd nőni kezd.