Figyelmeztetések: hétfőn felhőszakadás, kedden heves zivatar

2018. május. 14 8:17

Hétfőn és kedden is több megyében intenzív csapadék tevékenységre, heves zivatarokra kell számítani, amelyeket a tőlünk délnyugatra örvénylő ciklon okoz.

Hétfőn továbbra is az ország nyugati, délnyugati megyéiben várható az intenzívebb záporok mellett szórványosan zivatarok kialakulása. Errefelé területi átlagban jelentősebb, lokálisan pedig nagy mennyiségű (több, mint 25-30 milliméter ) csapadék lehullhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat három délnyugati megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várható intenzív esőzés, és nagy mennyiségű csapadék miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden a délutáni órákra a ciklon kissé kelet felé mozdul el, emiatt főként a Dunától keletre fekvő területeken kell heves zivatarok kialakulására számítani. A zivatarokat 70-90 km/órás széllökések, helyenként hirtelen lezúduló 25-30 milliméternyi csapadék és jégeső (akár 2 centiméternél nagyobb jégszemekkel) kísérhet. Az OMSZ a Dunától keletre fekvő országrészre elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várható heves zivatarok miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront. A kánikula átmenetileg mérséklődik. A parlagfű szezon kezdetét vette.
A légnyomás tovább csökken.