Franciska szerint ilyen idő lesz egész hónapban

2020. március. 09 13:56

Ma március 9-e, Franciska napja van. A népi időjárási megfigyelések szerint amilyen a mai nap időjárása, olyan lesz az egész március hátralévő része.

Az ország nagy részén fagyosan indult a hét. A Tiszántúl kivételével szinte mindenhol fagyott az országban. A Dunántúl fagyzugos völgyeiben, illetve a Duna-Tisza-köze homokos talajú tájain -5, -6 fokos fagy is előfordult.

Térkép forrása: met.hu

Hétfőn napközben az ország középső vidékein szinte zavartalan napsütéses időben van részünk, de a Tiszántúlon, illetve a nyugati megyékben több felhő zavarja a napsütést. A hőmérséklet a kora délutáni órákban 9 és 14 fok között alakul.

A következő napokban már több fokkal enyhébb időre van kilátás az országban és megszűnnek az éjszakai fagyok is. Ne higgyük el azonban, hogy a hét közepi enyhe időjárással végleg beköszönt a tavasz. Március utolsó 10 napjában kelet felől várhatóan jóval hidegebb léghullámok érkeznek hozzánk. Visszatérnek az éjszakai fagyok is. A fagyérzékeny növények kiültetésével emiatt jobb ha kivárunk április második hetéig, nehogy kellemetlen meglepetés érjen minket.

A hónap hátralévő részét tekintve összességében akár igaza is lehet Franciskának, hiszen egy rövid, néhány napos melegebb időszakot leszámítva a mostanihoz hasonló kora tavaszi, az átlagosnál szárazabb időre van kilátás a hónap további részében.

Címkék:
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Továbbra is a változékony időjárás borzolja a idegeinket. Most épp egy hidegfront gyakorol hatást a szervezetre. Sokféle tünetet előfordulhat. Fejfájás, koncentrációs problémák, reakcióidő növekedés előfordulhat. Vérnyomás problémák is felléphetnek. A szél időnként megerősödik és csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás csökken, majd emelkedni kezd.