Geotermikus források táplálják az Antarktisz mélyén található folyókat

2017. december. 20 15:19

NASA kutatói újabb bizonyítékokat találtak, hogy egy ősi geotermikus hőforrás hozza létre a folyókat és tavakat Antarktisz nyugati jégmezeje alatt.

A nyomás csökkenésnek köszönhetően az Antarktiszon a Marie Byrd Land alatt fedeztek fel föld alatti köpenyfeláramlást. Ez segíthet magyarázni a jégtáblát sújtó instabilitás néhány okát.
Úgy gondolják, hogy a föld alatti köpenyfeláramlások a forró kőzetek keskeny áramlatai, amelyek a Föld felszíne alatt “gombafejként” növekednek. A feláramló anyag a Föld kérgét felfelé duzzasztja.


A Colorado Egyetem kutatói először azt gondolták, hogy egy geotermikus hőforrás felelős a regionális vulkanikus tevékenységért.
Elsőre az ötlet őrültségnek tűnhet. Ekkora mennyiségű felhalmozódott hő tetején hogyan lehet mégis jég?
Azonban a legfrissebb szeizmikus képalkotás megerősíti a feltételezést. Számítógépes modellezéssel kombinálva a tudósok képalkotását egy olyan “hot spot” -ot találtak, amely hatalmas hőforrásnak számít.
A folyók és tavak, melyek közül a legnagyobb Erie-tó nagyságú, az Antarktisz alatt helyezkednek el, és az óceánba folyik az olvadékvíz. Időnként a tavak töltődnek és eresztenek annyira, hogy az  ezer méter vastag jégtömeget, 10 méter magasra emelik fel és eresztik le.
A köpeny feláramlás azonban nem új jelenség. A legfrissebb adatok azonban segíthetnek a kutatóknak abban, hogy jobban megbecsüljék a terület jövőbeli veszteségét. A jégréteg stabilitása azonban nagyban függ attól, hogy mennyi víz áll rendelkezésre a gleccserekben “kenésre”, hogy jobban csússzanak.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.