Globálisan nem szakadt meg a rekordok sora

2024. május. 09 16:34

Hazánkban csak a nyolcadik legmelegebb volt 2024 áprilisa, globálisan azonban továbbra is havi csúcsot döntött az év negyedik hónapja.

Bár hazánkban a hónap közepén érkezett hidegbetörés miatt nem lett rekorder az április, globálisan melegebb volt, mint bármelyik előző április a mérések kezdete óta: az átlagos felszíni levegőhőmérséklet 15,03 °C volt, ami 0,67 °C-kal haladja meg az 1991–2020 közötti periódus áprilisi átlagát, és 0,14 °C-kal a korábbi, 2016 áprilisában beállított csúcsot. Továbbá 1,58°C-kal volt melegebb, mint az 1850-1900 közötti, azaz az iparosodás előtti referencia-időszak áprilisi átlaga.

Zsinórban már a tizenegyedik hónap volt, amely a legmelegebb az év adott hónapjára vonatkozóan. Így a globális átlaghőmérséklet továbbra is szárnyal, az elmúlt 12 hónapra (2023. május – 2024. április) vetítve is abszolút rekorder, 0,73°C-kal haladja meg az 1991-2020 közötti időszak átlagát és 1,61°C-kal az 1850-1900 közötti iparosodás előtti átlagot, vagyis a bűvös 1,5 fokon már sajnos rég túl vagyunk.

Összességében Európában is magasra szökött a hőmérő higanyszála, az európai átlaghőmérséklet 2024 áprilisában 1,49°C-kal haladta meg az 1991-2020 közötti időszak áprilisi átlagát, viszont ez csak a második helyre volt elég a kontinensen. Leginkább a kelet-európai régiókban volt átlag feletti a hőmérséklet. A havi középérték azonban nem mutatja meg azt a kontrasztot, amelyet a hónap első és második felében tapasztaltak Nyugat-Európában. Míg az első hetekben nyáriasan meleg, addig az utolsókban a szokásosnál jóval hűvösebb volt az idő.

Európán kívül Észak-Amerika északi és északkeleti részén, Grönlandon, Ázsia keleti részén, a Közel-Kelet északnyugati részén, Dél-Amerika egyes részein és Afrika nagy részén volt átlag feletti a hőmérséklet.

A felszíni hőmérséklet anomáliája 2024 áprilisában az 1991-2020 közötti időszak áprilisi átlagához képest. Adatbázis: ERA5 (Copernicus Climate Change  Service/ECMWF).

A globális felszíni levegőhőmérséklet havi anomáliái (°C) 1850 és 1900 között 1940 januárja és 2024 áprilisa között, minden évre, idősorként ábrázolva. 2024-et vastag sárga vonal, 2023-at vastag piros vonal, az összes többi évet pedig vékony vonal jelöli az évtizednek megfelelően, a kéktől (1940-es évek) a téglapirosig (2020-as évek). Adatbázis: ERA5 (C3S/ECMWF).

 

Az El-Niño egyre gyengül

Ugyan az El Niño a Csendes-óceán keleti egyenlítői részén tovább gyengült és közelítette a semleges állapotot, a tenger feletti levegő hőmérséklete általában véve mégis szokatlanul magas szinten maradt. A globális tengerfelszíni hőmérséklet (SST) 2024 áprilisában átlagosan 21,04 °C volt, amit a 60–dik szélességi körök között mértek. Ez bár nagyon magas érték, s az áprilisban mért értékek között rekorder, kis mértékben a 2024 márciusában mért 21,07 °C alatt alakult, azaz a folyamatos melegedés megtorpant. Ennek ellenére ez zsinórban a tizenharmadik hónap, amikor az SST az adott hónapban a legmagasabb volt.

A Copernicus Klímaváltozási Szolgálat (C3S) szerint az El Niño az év elején tetőzött, és a Csendes-óceán felszíni hőmérséklete mostanra a semleges viszonyok felé tart. Sokat olvashattunk az ilyenkor lejátszódó hőmérséklet-ingadozásokról, amely az El Niñohoz társul. Ugyan a jelenség természetes, mégis nagy szerepe van a hónapok óta tartó globális hőmérsékleti rekordokban.

A tengerfelszín anomáliája 2024 áprilisában. A színkategóriák az 1991–2020 közötti referencia-időszak hőmérséklet-eloszlásának százalékpontjaira vonatkoznak. Az extrém („leghidegebb” és „legmelegebb”) kategóriák az 1979–2024 közötti időszakra vonatkoznak. Az értékeket csak a jégmentes óceánokra számítják ki. A 2024 áprilisában tengeri jéggel és jégtáblákkal borított területek világosszürke színnel jelennek meg. Adatbázis: ERA5 (Copernicus Climate Change  Service/ECMWF).

 

Nem egyenletes csapadékviszonyok

A csapadékviszonyokat tekintve 2024 áprilisa túlnyomóan az átlagosnál nedvesebb volt Északnyugat-, Közép- és Északkelet-Európa nagy részén. De az átlagosnál szárazabb volt Dél-Európa nagy része, beleértve Kelet-Spanyolország területeit, Olaszországot, a Nyugat-Balkánt, Törökországot, Ukrajnát, Dél-Oroszországot, valamint Izlandot.

Kontinensünkön kívül a világban csapadékosabbak voltak a körülmények Észak-Amerika középső, keleti és déli részén, Közép-Ázsiában, a Perzsa-öböl országaiban, Ázsia legkeletibb részén, Kelet-Ausztráliában és Dél-Brazíliában; a heves esőzések gyakran árvizekhez vezettek. Ugyanakkor az átlagosnál szárazabb körülményeket tapasztaltak Mexikó északi részén, a Kaszpi-tenger környékén és a Tibeti-fennsíkon. Ausztrália nagy része is szárazabb volt az átlagosnál.

 

A szokásosnál kevesebb a jég

A sarkvidéki tengeri jég kiterjedése körülbelül 2%-kal volt az átlag alatt, ami viszonylag kis eltérés az elmúlt 10 év áprilisi anomáliáihoz képest. Az antarktiszi tengeri jég kiterjedése 9%-kal volt az átlag alatt, ami a 10. legalacsonyabb érték áprilisban a műholdak adatai szerint. Ez 2017 óta sajnos elég gyakori. Akárcsak februárban és márciusban, a tengeri jégkoncentráció a Weddell-tenger északi részén és a Ross-Amundsen szektorban volt leginkább az átlag alatt.

Forrás: Copernicus Klímaváltozási Szolgálat

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.