Gombóc és Bodza cinke hamarosan anyuka lesz – élőben az odúból

2017. április. 13 9:59

A Kiderül.hu-n mától megtalálható Gombóc és Bodza, a két várandós cinkekismama odújába szerelt webkamera elérhetősége is.

Barátaink, az InfoCAM.hu, illetve Perger Balázs a Madarles.hu jóvoltából nyomon követhetjük két bájos széncinege pár életét. Most épp a legizgalmasabb pillanatban kapcsolódhatunk be az élő közvetítésbe: pár napon belül kikelnek a fiókák.

Gombóc 10 tojást rakott le és folyamatosan kotlik, a kikelés április 14-én várható. Bodza 11 tojásnál jár, április 21 körül várhatók a fiókák.

Csodálatra méltó az a gondoskodás, ami egy fészekalj kiköltésével jár, a fészek aprólékos megépítésén túl a kotlás alatti óvatos tojásforgatásokon át a kikelés pillanatára, és az ezt követő 3 hétre, míg a piciny fiókákból életerős tollas madárkák fejlődnek, majd kirepülnek.

A kamerákat bármikor megtalálja címlapunkon – Bodza fészkét a budapesti, Gombóc odúját a veszprémi kamerák közt találja meg a Webkamera dobozunkban:

A világon szinte mindenhol élnek cinegék. Kicsik és kicsit nagyobbak, barnás-narancssárgásak és van, amelyik színes. A cinege neve magyar eredetű, mint például a fecske, a rigó vagy a pinty. Ezeket a neveket leginkább a hangjuk miatt kapták. A cinege (cinke) csiripelése leginkább a a cincogásra hasonlít, innen kapta a nevét is.

A széncinkék tavasszal kétszer költenek, fészküket faodvakban készítik el. Territoriálisak, területük határait énekléssel jelzik és hevesen védelmezik. Sajnos a fakivágások miatt egyre kevesebb a természetes odú, így mesterséges odúk kihelyezésével segíthetjük őket. Az odúkat nem csak költési időszakban, hanem télen is használhatják búvóhelyként a hideg ellen. A fészkeket a tojók építik, melynek anyaga növényi rostokból, fűszálakból, mohából, szőrszálakból, gyapjúból és tollakból áll.

 

 

A saját tükörképük gyakran megzavarja őket. Ha egy tükröződő felületen, vagy egy visszapillantó tükörben megpillantják magukat, gyakran ellenséges madárnak hiszik tükörképüket, amivel harcolni kezdenek. Ez a jelenség főként tavasszal megfigyelhető, mikor a hím a saját fészkét és territóriumát védi.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.