Grizzlyk pusztultak el egy korán jött hóviharhoz kapcsolódóan

2019. október. 15 10:53

A korán jött hideg időjárás elvette a medvék természetes őszi táplálékát, a bogyós gyümölcsöket. Így szarvasmarhák tetemére szorultak, amely később a vesztüket okozták.

A korai hóvihar az USA Montana államában hat grizzly medve halálához vezetett, amelyek megpróbálták megtölteni a hasukat, mielőtt téli álomra hajtanák fejüket. A medvék egy szarvasmarha tetemén táplálkoztak, amelyek még egy szeptember végi hóviharban pusztult el a Blackfeet Indian Reservation területén.

A hideg időjárás és a hó a medvék természetes őszi élelemforrását, például egy vadcseresznye fajtát is eltüntetett. A szarvasmarhát egy vonat ütötte el, majd amikor a hó elolvadt, a medvék táplálkozni kezdtek belőle. Kettő medvét ezután szintén vonat ütött el, hármat pedig járművek ütöttek el egy közeli autópályán. A hatodik medvét agyonlőtték, miután három nagy borjúval és egy tehénnel végzett.

Montana északi részén szeptember végére vastag hótakaró gyűlt össze, a legtöbb havat Browning-ban mérték 130 centiméterrel.

Általában a medvék öt-hat hónapot töltenek hibernált állapotban, ekkor testtömegük 30 %-át is elveszthetik. A téli hibernáció hossza nem elsősorban az időjárástól, hanem a rendelkezésre álló táplálék mennyiségétől függ.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.