Gyermeket hagytak a forró autóban, meghalt

2017. június. 15 10:11

Gyermeket és kisállatot nem lehet a tűző napon, az autóban hagyni. Hiába a sokszor ismételt mondat, a tragédia ismét bekövetkezett.

Egy 5 éves kisfiút hétfőn holtan találtak egy autóban, az Arkansas állami Nyugat-Memphisben. A szülei 8 órára az autóban hagyták. Az autót reggel 7:20-kor parkolták le egy bölcsőde előtt. Valószínűleg a gyermek aludt, mikor megérkeztek. A kisfiút délután 3:30-kor találták meg, holtan. Aznap a hőmérséklet 32 fok fölé emelkedett. A kocsiban azonban fél órán belül már 45 fokos lett a hőség, majd tovább emelkedett 60 °C fok fölé.

Hőség idején gyilkos katlan a napon álló autó, mivel a fém és műanyag felületek gyorsan átmelegszenek. A nagy melegtől a gyerek vagy háziállat agya és szervei is károsodnak, és komoly szenvedésben van része, amíg a hőgutától végül el nem ájul. Az ember képes ugyan izzadni, de a nagy melegben már ez sem nyújt védelmet, nem tudja hűteni a testet, így a test belső hőmérséklete hamar eléri a halálos 42 fokot.
A háziállatok csupán lihegéssel tudják hűteni magukat, izzadni nem tudnak és bezárva hamar 43 fokosra hevülnek, majd – hacsak hamarosan nem kerülnek hűvös helyre- elpusztulnak.


Amerika több államában olyan törvények vannak hatályban, amelyek megengedik, hogy az emberek betörjék egy idegen autó ablakát vagy feltörjék a zárját, ha abban embert vagy állatot látnak a hőségben, bezárva szenvedni.
Magyarországon még nem tisztázottak ilyen esetben a jogi következmények, ezért ha parkolóban, tűző napon bármilyen élőlényt lát szenvedni a hőségben, először a rendőrséget vagy a 112-es segélyhívót kell hívni!

Címkék:, ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás