Hatalmas szél tombol Horvátországban

2017. november. 14 5:45

Az Adriai-, valamint a Ligur-tenger partvidékére helyenként 200 km/órás szél kíséretében tör be a hideg levegő. Nagyon veszélyes lesz a horvát autópályák hegyi és tengerpart közeli részein autózni.

Az esemény a klasszikus “Bora területeken” fog kialakulni. Az Appennin-hegységtől a Ligur-tengerig és Nyugat-Szlovéniától a Kvarner-öböl térségéig, egész Dalmácián át. A legutóbbi nagy felbontású modellek alapján a szélrohamok hurrikán erősségűek lesznek és helyenként meghaladhatják a 200 km / óra sebességet – különösen a Pag-szigetnél és a Kvarner-öböltől keletre fekvő meredek lejtők mentén. Aki Horvátországba vagy Olaszországba indul útnak, mindenképp kövesse figyelemmel a veszélyes időjárási eseményekről szóló riasztásokat, mivel számos út zárva lesz a felsorolt térségekben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Tegnap az esti órákban nyugat felől egy melegfront érte el hazánkat. A magasban beáramló meleg levegő csak a nagyon érzékenyeknél okozhat esetleg panaszokat. Zivatarok környezetében izgatottság és asztmatikus panaszok kialakulhatnak. A déli órákban erős UV sugárzásra kell számítani. A csalánfélék virágporának mennyisége közepes-magas szinten várható.
A légnyomás alig változik.