Hatalmas szél tombol Horvátországban

2017. november. 14 5:45

Az Adriai-, valamint a Ligur-tenger partvidékére helyenként 200 km/órás szél kíséretében tör be a hideg levegő. Nagyon veszélyes lesz a horvát autópályák hegyi és tengerpart közeli részein autózni.

Az esemény a klasszikus “Bora területeken” fog kialakulni. Az Appennin-hegységtől a Ligur-tengerig és Nyugat-Szlovéniától a Kvarner-öböl térségéig, egész Dalmácián át. A legutóbbi nagy felbontású modellek alapján a szélrohamok hurrikán erősségűek lesznek és helyenként meghaladhatják a 200 km / óra sebességet – különösen a Pag-szigetnél és a Kvarner-öböltől keletre fekvő meredek lejtők mentén. Aki Horvátországba vagy Olaszországba indul útnak, mindenképp kövesse figyelemmel a veszélyes időjárási eseményekről szóló riasztásokat, mivel számos út zárva lesz a felsorolt térségekben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani továbbra sem. A több, mint egy hete tapasztalható fülledt idő a mai nappal véget ér. Jelentősen erősödik azonban a nappali felmelegedés, visszatér a hőség. Kiszáradás jelentkezhet, fogyasszanak sok folyadékot. A meleg éjszakák miatt a lakások nem hűlnek le megfelelően, ezért pedig az alvás felületessé válhat.
Az UV sugárzás tovább erősödik.
A légnyomás emelkedik.