Hatalmas szél tombol Horvátországban

2017. november. 14 5:45

Az Adriai-, valamint a Ligur-tenger partvidékére helyenként 200 km/órás szél kíséretében tör be a hideg levegő. Nagyon veszélyes lesz a horvát autópályák hegyi és tengerpart közeli részein autózni.

Az esemény a klasszikus “Bora területeken” fog kialakulni. Az Appennin-hegységtől a Ligur-tengerig és Nyugat-Szlovéniától a Kvarner-öböl térségéig, egész Dalmácián át. A legutóbbi nagy felbontású modellek alapján a szélrohamok hurrikán erősségűek lesznek és helyenként meghaladhatják a 200 km / óra sebességet – különösen a Pag-szigetnél és a Kvarner-öböltől keletre fekvő meredek lejtők mentén. Aki Horvátországba vagy Olaszországba indul útnak, mindenképp kövesse figyelemmel a veszélyes időjárási eseményekről szóló riasztásokat, mivel számos út zárva lesz a felsorolt térségekben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Továbbra is változékonyan alakul hazánk időjárása. Az ország keleti felében hullámzik egy frontálzóna. Figyelmetlenség, reakció idő növekedés jelentkezhet, amitől több baleset lehet az utakon. Az ízületi panaszok felerősödnek. Érdemes reggel átmozgatni a fájó végtagokat.
Migrénes fejfájás is előfordulhat. Többfelé megélénkül a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.