Havat is hoz Erzsébet, havas lesz a karácsonyunk?

2018. november. 18 9:41

A régi időjárási megfigyelések, hiedelmek szerint az Erzsébet napon fennálló időjárási körülményekből következtetni lehet a karácsonykor várható időjárásra is.

A népi megfigyelések szerint gyakran ezen a napon hull az első hó az országban, amely az előrejelzések alapján az idei évben több helyen igaznak fog bizonyulni.

A népi regulák szerint, ha Erzsébet napján havazik akkor a karácsony is havas lesz. A hétfői napon változékony időre számíthatunk hazánkban. Többfelé várható csapadék az országban, amely nagyrészt eső formájában hull, de a hegyekben és a nyugati, délnyugati megyékben havazás, havas eső is előfordul. Ennek alapján az idei karácsony változékony idővel fog telni. A hosszú távú előrejelzések ezzel megegyező irányt mutatnak, azaz a december az átlagosnál kissé hidegebbnek és a hónap második felében egyre csapadékosabbnak ígérkezik. Idén tehát az Erzsébet napi megfigyelések több ponton is igaznak bizonyulhatnak. Több, mint egy hónappal az esemény bekövetkezése előtt a havas karácsonynak a szokásosnál nagyobb az esélye (azaz több, mint 30 %).

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben áthalad egy hidegfront hazánk felett. emiatt többeknél fokozódik a görcshajlam, előfordulhat fejfájás, magas vérnyomás, szédülés.

A légnyomás emelkedik.