Havat hozott a Mikulás: vastag hótakaró borítja a tájat a nyugati országrészben

2023. december. 06 17:35

Jelentős mennyiségű hó hullott a Dunántúlon és a Duna vonalában szerdán, éjfélig 20 centinél is vastagabb lehet a hóréteg a Bakonyban. A havazás az ország keleti tájaira is érkezik.

Az előrejelzések szerint szerdán éjfélig a Dunántúlon és a Duna vonalában nagy területen alakulhat ki 5-15 centiméteres vizes, tapadó hóréteg. A számítások alapján 20 centiméter körüli, illetve azt meghaladó friss hótakaróra éjfélig a Bakony, Vértes és a Gerecse 200-300 méter feletti részein van nagyobb esély – felfelé haladva gyorsan növekedhet a hóvastagság. Zalaegerszeg is behavazott szerdán, galériánkban mutatjuk:

Havazás Zalaegerszegen.
7 fotó megtekintése

Csütörtökre virradó éjszaka a havazás várhatóan az ország keleti tájain is egyre nagyobb területre terjed ki, miközben főként a középső és északi országrészben folytatódik, tovább gyarapítva a hótakarót

– írja az OMSZ.

Takarít a közút

Folyamatosan végzi a hóeltakarítást és az utak síkosságmentesítését a nyugati országrészben a Magyar Közút Nonprofit Zrt., amely a téli útviszonyok, az ország többi részére is átterjedő havazás miatt szerdán fokozott óvatosságot kért az autósoktól.

Az előrejelzések szerint szerda késő délutántól a havazás fokozatosan átterjed az ország többi részére is. Az északkeleti, magasabban fekvő területeken, vagyis Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is akár 10-15 centiméternyi friss hó hullhat – figyelmeztettek.

A következő napokban is ütemezetten, folyamatosan – 12 órás váltott műszakokban, 0-24 órában – végzik majd ezeket a beavatkozásokat a szakemberek. Az országos, 31 ezer kilométeres közúthálózaton mintegy 700 munkagépet tudnak bevetni, intenzív havazáskor azonban ezek munkába állítása esetén is megmaradhat a hó a burkolaton.

Ezért arra kérik az autósokat, hogy az időjárásnak megfelelően, óvatosan és körültekintően vezessenek, kizárólag téli gumival felszerelt járművekkel induljanak el, elutazás előtt pedig tájékozódjanak a www.utinform.hu oldalon.

A hét további részének várható időjárása:

Címkék:
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.