Helyenként akár 40 milliméter eső zúdulhat ránk

2018. július. 06 11:10

A felettünk lelassult hidegfront kedvező feltételeket biztosít nagy mennyiségű eső kialakulásához, emiatt péntekre és szombatra is nagy területen figyelmeztetés érvényes.

Péntek éjfélig elsősorban a Dunántúlon, a középső országrészben és kisebb számban az Északi-Középhegység térségében valószínű szórványosan zivatarok kialakulása. Zivatarok környezetében viharos (55-80 km/óra) szél is előfordulhat, elsősorban a Dunántúlon néhol felhőszakadás (lokálisan akár 20-40 milliméter) valószínű, de néhol 40-50 milliméter is lehullhat néhány óra alatt. A délnyugati megyékben területi átlagban is 20 milliméter körüli csapadékmennyiség jöhet össze. Az éjszakai órákban zivatarok környezetében továbbra is kialakulhat néhol felhőszakadás vagy lokálisan jelentős mennyiségű csapadék (20-40 milliméter), egyre inkább a Dunántúl délkeleti harmadában és az Alföld térségében szélerősödés kíséretében. Az OMSZ péntekre hét dunántúli, valamint Bács-Kiskun és Pest megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várhatóan kialakuló felhőszakadás miatt.

Szombat napközben előreláthatólag a délutáni órákig a középső területeken, a Dunától keletre (ezen belül az idő előrehaladtával egyre inkább a délkeleti részeken) fordulhat elő elszórtan zivatar. Zivatar környezetében a középső, déli részeken egy-egy helyen lokálisan jelentős mennyiségű (több, mint 25-30 milliméter) csapadék, illetve viharos szél (60-75 km/óra) és kisebb méretű jég kialakulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra tizenegy megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.