Heves esőzések várhatók keleten, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2020. július. 03 12:00

A Dunántúl nagy részére északnyugat felől már szárazabb levegő áramlik, ugyanakkor a keleti tájakon még mindig kiváló feltételek adódnak intenzív zivatarok kialakulásához.

Pénteken előbb délen, később a Dunától keletre várható több helyen zivatar. A zivatarokat felhőszakadás (általában 20-40 milliméter, lokálisan 50 milliméter felett), viharos széllökések (60-70 km/óra) és jégeső kísérheti.

Pénteken a Dunától keletre fekvő területeken, valamint Tolna és Baranya megyére elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok kialakulásának veszélye miatt. Felhőszakadás lehetséges előfordulása miatt Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében másodfokú, Pest, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Nógrád megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes pénteken. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton a Tiszántúlon, illetve a középső országrészben alakulhat ki elszórtan zivatar, amelyhez néhol nagyobb mennyiségű csapadék (10-20 milliméter), átmenetileg viharos (60-70 km/óra) széllökések és jégeső társulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Nógrád, Pest, Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a szombati napra.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az érkező hidegfront előtt még fülledtebbé válik a levegő és eléri a tetőfokát a hőhullám. Erős lesz au UV sugárzás.

A légnyomás nem változik.