Heves zivatar és felhőszakadás kialakulására figyelmeztetnek

2021. május. 24 11:59

Hétfőn estétől ismét egyre kedvezőbbek lesznek a feltételek az ország nyugati és középső területein zivatarok kialakulásához, északnyugaton akár heves zivatar is előfordulhat.

Hétfőn a nap nagyobb részében veszélyes időjárási jelenség nem valószínű. A késő délutáni, kora esti óráktól azonban délnyugat felől labilizálódik a légkör, a Dunántúlon egyre kedvezőbbek lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához. Késő este északnyugaton heves zivatarok, valamint felhőszakadás kialakulására is van esély. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre heves zivatarok várható kialakulása miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyére, Zala, Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Felhőszakadás lehetőségére Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Vas megyében figyelmeztetnek. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az éjszaka folyamán főként az ország északi felén várhatók zivatarok, melyek között egy-egy heves zivatar is lehet. Reggelig a zivatartevékenység fokozatosan az ország északkeleti harmadára helyeződik át. Az intenzívebb zivatarokat felhőszakadás, viharos széllökés (jellemzően 60-80 km/óra, de akár 80 km/órát meghaladó széllökés is lehet), valamint jégeső (1-2 centiméter) is kísérheti. Kedden napközben északkeleten és a Tiszántúlon lehet zivatarok kialakulására számítani, melyeket intenzív csapadék (akár 10-20 milliméter), viharos széllökések (60-80 km/óra) és kisebb méretű jég (1-2 centiméter) kísérhet. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes kedden zivatar kialakulásának veszélye miatt Somogy és Baranya megye kivételével az egész országban.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.