Heves zivatarok érkeznek, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2021. május. 01 12:56

Az Alpok felett található ciklon gyakran nedves levegőt szállít hazánk térségébe. A szombat esti óráktól már heves zivatarok is kialakulhatnak az északnyugati megyékben.

Szombaton napközben főként északkeleten, kisebb eséllyel a déli határvidéken valószínű helyenként zivatar, melyekhez az intenzív csapadék mellett lokálisan viharos szél (60-80 km/óra), jégeső is társulhat. Szombat estétől erőteljesen labilizálódik a légtömeg fölöttünk. Előbb nyugaton, délnyugaton valószínű intenzív zivatarok kialakulása, melyek vasárnapra virradó éjszaka kelet, északkelet felé áthelyeződve zivatarrendszerré fejlődhetnek. Északnyugaton heves zivatarok kialakulására is van esély. A zivatarok környezetében az intenzív – helyenként rövid idő alatt 20-30 millimétert meghaladó – csapadék mellett nagyobb területen fordulhatnak elő 60-80, néhol 80-90 km/órás szélrohamok, illetve nagyobb méretű (akár 2 centiméternél nagyobb átmérővel) jég. Nagyobb számban az északi országrészben várhatók a hevesebb csapadékgócok. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki a heves zivatarok veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére, az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Vas és Veszprém megyében felhőszakadás kialakulása miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap a déli órákig főként északkeleten, keleten fordulhatnak elő a záporok mellett további zivatarok, melyeket elsősorban intenzív csapadék (több, mint 20 milliméter), és viharos széllökés (60-80 km/óra) kísérhet. Napközben az ország északi, északnyugati felén az északnyugati, míg másutt inkább a délnyugati szelet kísérhetik viharos (60-80 km/óra) széllökések, majd estére fokozatosan mérséklődik a légmozgás. Vasárnap a viharos erejű széllökések és a zivatarok veszélye miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Felhőszakadás Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében várható, emiatt azokban a megyékben elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.