Heves zivatarok érkeznek, öt megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes

2020. október. 03 10:56

Az esti órákban nyugat felől hidegfront éri el hazánkat, amelynek hatására többfelé alakulnak ki zivatarok az országban.

Szombaton napközben a délkeleti szél a Dél-Alföldön, illetve a Dunántúlon főként a magasabban fekvő tájakon és a Kisalföldön helyenként viharossá (60 km/óra közeli széllökések) fokozódhat. Szombaton este zivatarok érik el a Nyugat-Dunántúlt, melyek az éjszaka első felében akár rendszerbe fejlődve haladhatnak keleti irányba (nagyjából éjfél körül érhetik el a Duna vonalát). A zivatarok nyomában több helyen várható intenzív csapadék (lokálisan akár 20 milliméternél több), 60-80 km/óra közötti, helyenként 90 km/óra körüli szélroham, esetleg jégeső. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki szombatra a heves zivatarok veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Somogy és Zala megyére. Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna és Baranya megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Somogy és Zala megyében felhőszakadás várható kialakulása miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap ismét a Kisalföld lehet a legszelesebb, 60 km/óra körüli széllökésekkel. A vasárnapra virradó éjszaka második felében és reggel a kelet felé vonuló zivatarok fokozatosan gyengülnek, feloszlanak. Vasárnap napközben lesz egy hosszabb nyugodt időszak, majd estefelé a Tiszántúlon ismét kialakulhatnak zivatarok. Vasárnap a Dunától keletre fekvő területeken, valamint Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna és Baranya megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés zivatarok várható kialakulása miatt.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás