Heves zivatarok kialakulása miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes

2019. szeptember. 09 11:58

A hidegfront a hétfői nap folyamán fokozatosan kelet felé helyeződik át, nyomában heves zivatarok kialakulására kell számítani.

Hétfőn kezdetben a középső országrészben, majd keletre helyeződve délután már a Dunától keletre, este, késő este a keleti határ közelében helyezkedik el az az intenzív csapadékrendszer, amelynek környezetében helyenként felhőszakadás (akár 30-50 milliméter csapadék), viharos (60-90 km/óra, néhol 90 km/órát meghaladó széllökés) szél és jégeső fordulhat elő. A rendszeren kívül másutt is kialakulhat néhol zivatar nagyobb eséllyel a Dunántúl déli, délnyugati felében viharos (55-70 km/óra) szél kíséretében a késő délutáni óráig. Hétfőn a déli órákig délkeleten egy-egy 65 km/óra körüli széllökés kialakulhat déli irányból.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre a Dunától keletre fekvő területekre és Fejér megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Egészen keddig melegszik az idő, akkor azonban egy markáns hidegfront hoz jelentős lehűlést. Ma fronthatással csak a melegre nagyon érzékenyeknek kell számolni. Töltekezzenek a gyönyörű napos időben. Töltsenek minél több időt a szabadban.
A következő napokban a parlagfű pollenkoncentrációja az ország nagy részén továbbra is jellemzően a közepes-magas tartományban marad, bár helyenként - elsősorban az Alföldön - a nagyon magas szintet is elérheti.

A légnyomás csökken.