Heves zivatarok kialakulása várható délutántól

2018. április. 29 11:54

A délutáni órákban egyre kedvezőbbé válnak a feltételek zivatarok kialakulásához. Az OMSZ hat megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várható heves zivatarok miatt.

Vasárnap délután, este a Dunántúl keleti felén, a Duna-Tisza közén, az Északi-középhegységben több helyen, máshol (nyugaton, az Alföld délkeleti felén) csak néhol alakulhatnak ki zivatarok. Elsősorban a középső területeken néhol heves zivatar is várható, hirtelen lehulló, 15-30 milliméter csapadékkal, nagy méretű jéggel (2-3 centiméteres átmérő) és 80 km/óra feletti szélrohammal. Késő estére általában összeesnek az intenzívebb csapadékgócok, de hétfőre virradó éjszaka is labilis marad a légállapot, így továbbra is előfordulhat helyenként zivatar.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn szórványosan valószínű zivatarok kialakulása, ismét nagyobb számban inkább a középső országrészben. Egy-egy intenzívebb zivatart 60-70 km/h-t meghaladó szél és jégeső kísérhet.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.