Heves zivatarok lehetnek délután, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2024. május. 17 10:48

A délutáni órákban az északi és keleti vármegyékben intenzív gomolyfelhő-képződésre lehet számítani, amelyekből akár heves zivatarok is kialakulhatnak.

Az ország keleti, északkeleti részén lévő csapadékrendszer tovább veszít erejéből, és délután fokozatosan kelet felé elhagyja hazánkat. A csapadékrendszerben egy-egy beágyazódott zivatar előfordulhat. Pénteken a délután újabb zivatarok, néhol heves zivatarok is kialakulhatnak, legnagyobb eséllyel az Észak-Dunántúlon és a Duna-Tisza közén. Zivatarok környezetében jégeső (általában 1-3 centiméter), viharos kifutószél (általában 60-80 km/óra) előfordulhat. Heves zivatarokhoz nagyobb méretű jég (3 centiméter feletti átmérővel), erősen viharos (80-90 km/órát meghaladó) széllökés, esetleg felhőszakadás (általában 20-30 milliméter, de ismétlődő csapadékgócokból lokálisan ennél több) is társulhat. A zivatartevékenység fokozatosan gyengülve az ország keleti, északkeleti részein az éjszakai órákban is folytatódhat. A HungaroMet másodfokú figyelmeztetést adott ki heves zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest és Bács-Kiskun vármegyére. Vas, Veszprém, Baranya, Tolna, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés vármegyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád, Heves, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyében felhőszakadás kialakulásának veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton a déli, délutáni órákban az északi, északkeleti országrészben előfordulhat egy-egy zivatar, melyet lokálisan szélerősödés, illetve intenzív csapadék kísérhet. A zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés vármegyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes szombaton

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Fokozatosan megszűnik a fronthatás és a kellemetlen tünetek elmúlnak. Pár napig frontmentes lesz az idő.
A légnyomás emelkedik.