Heves zivatarokkal érkezik az újabb ciklon

2020. október. 02 10:40

Nem sokáig marad nyugodt időjárásunk, ugyanis szombaton kora estétől a nyugati megyékben intenzív záporok, zivatarok kialakulására kell számítanunk.

Szombatra virradó éjszaka északkeleten, Észak-Magyarországon, az Alföld északi peremén ismét romlanak a látási viszonyok, és foltokban reggelig ködre is számítani lehet. Szombaton napközben és este a fokozatosan erősödő délkeleti szél a Dél-Alföldön, illetve a Dunántúlon főként a magasabban fekvő tájakon, illetve a Kisalföldön helyenként viharossá (akár 60 km/órás széllökések) fokozódhat. Szombaton késő délutántól nyugaton, délnyugaton aktívvá válik a légkör. Zivatarok kialakulása ugyanakkor inkább csak kora estétől valószínű előbb a nyugati határvidéken. Késő este egy kiterjedtebb zivatarrendszer alakulhat ki a Dunántúlon, mely vasárnap hajnalra fokozatosan átterjed a Duna-Tisza közére. A zivatarok nyomában több helyen várható intenzív csapadék, 60-80, helyenként 80-100 km/órás szélroham, illetve jégeső, néhol nagy méretű jég. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki szombatra a heves zivatarok veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyére. Komárom-Esztergom, Veszprém és Somogy megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.